Veel gestelde vragen
Wanneer moet ik voor het eerst met mijn huisdier naar de trimster?
Het beste is dat u voor het eerst bij een trimsalon langskomt als uw huisdier omstreeks 4½ maand oud is.
Wat is plukken eigenlijk? En doet dat geen pijn?
Plukken is het verwijderen van de dode bovenvacht door middel van kleine plukjes. Als de vacht plukrijp is en u de huid goed strak houdt doet dat absoluut geen pijn.
Als ik mijn plukhond laat scheren, krijgt hij/zij daar dan last van?
De hond kan jeuk krijgen als de dode haren in de haarzakjes blijven zitten (dat gebeurt als de vacht wordt geschoren). Hij probeert dan om de dode haren eruit te krabben of bijten maar dat lukt niet omdat de vacht dan te kort is. Verder kan de vacht van kleur of structuur veranderen. Plukken is daarom meestal de beste oplossing,Uitzonderingen zijn als de hond zo’n lange behandeling niet aankan. Of tijdens de behandeling gestresst raakt; we houden namelijk teveel van honden om uw dier dat aan te willen doen. In overleg met u kiezen wij dan voor een alternatieve behandeling. Uiteraard kunt u er tenslotte toch voor kiezen om uw hond te laten scheren omdat u hem/haar vaker kort wilt hebben dan mogelijk is als er geplukt wordt (bij plukken moet je namelijk wachten tot de vacht los genoeg zit).
Mag ik mijn huisdier wassen voor de trimbehandeling?
Plukhonden kunt u beter niet wassen voor de behandeling omdat de haren dan veel te glad zijn en wij veel extra tijd moeten besteden. Bovendien vindt uw huisdier dat ook niet zo leuk.
Ik heb een afspraak staan bij de trimster maar m’n huisdier heeft vlooien: Wat nu?
Altijd even melden bij de trimsalon omdat wij dan kunnen kiezen om de hond eerst in bad te doen met vlo-dodende shampoo.
Drukken jullie (indien nodig) de anaalklieren uit?
Ja, maar uiteraard alleen op advies van de dierenarts want zomaar uitdrukken van anaalklieren is niet nodig.
Kan een hond huid-irritatie krijgen na een plukbehandeling?
Ja dat kan. Plukken kan bij sommige honden irritatie van de huid veroorzaken en dan is het soms beter om de vacht te knippen of te scheren.
Mag ik bij de trimbehandeling blijven? mijn huisdier is namelijk erg bang!
Het is niet verstandig om er bij te blijven omdat het dier dan de hele tijd probeert naar u toe te gaan met als gevolg dat hij/zij totaal niet let op de trimster. En de trimbehandeling is nu juist een samenspel tussen uw huisdier en ons. Bovendien is het niet handig als het beestje constant onverwachte bewegingen maakt terwijl wij met een scherpe schaar rond z’n kop en poten bezig zijn!
Mijn huisdier heeft HD, artrose of een andere aandoening: Kan hij/zij dan getrimd worden?
Jazeker kan dat, alleen moeten wij er in de planning rekening mee houden zodat we uw dier extra rust kunnen geven. Een alternatief is om de behandeling met twee of drie trimsters tegelijk te doen zodat de behandeling minder lang hoeft te duren. Ons uitgangspunt is dus om te voorkomen dat uw hond pijn zou krijgen na de behandeling.
Mijn huisdier verhaart het hele jaar: Wat kan ik daar aan doen?
Er zijn verschillende dingen die daar aan gedaan kunnen worden. In overleg met u kunnen we een plan maken om dat probleem op te lossen. Per dier of omstandigheid is de oplossing verschillend,
Kan mijn huisdier ook worden getrimd als het vriest?
Als uw huisdier een “buitenbeest” is, raden we dat af. Voor alle andere dieren is het prima mogelijk. U kunt er ook voor kiezen om de vacht ’s winters wat langer te laten dan ‘s zomers. Het is echter niet oké om het dier in de winter met een klittenvacht of jeuk van losse haren te laten lopen!
Kan de huid van mijn huisdier verbranden?
Jazeker, de huid van uw huisdier kan net als bij ons gewoon verbranden.
Kan ik ook met mijn kortharige huisdier naar de trimsalon?
Zeker, want juist de kortharige vachten kunnen enorm verharen; één van onze specialiteiten is om daar een oplossing voor bieden!
Ik wordt gek van de haren in huis: Kan daar wat aan gedaan worden?
Het beste is om een bezoekje te brengen aan onze salon en advies te vragen over de manier waarop en de frequentie waarin u uw hond het beste kunt borstelen.
Gebruiken jullie in de trimsalon een muilkorf?
Zelden of nooit. Dat hoeft ook niet want de meeste dieren zijn gewoon goed opgevoed. Bovendien weten we na 23 jaar wel wat we aan een dier hebben. Als we in een uitzonderingssituatie toch een korf moesten gebruiken, vertellen we dat er altijd bij zodat u weet waarom we dat hebben gedaan.
Zijn jullie gediplomeerd?
Uiteraard zijn wij gediplomeerd. Wij werken met 3 gediplomeerde trimsters.
Mijn huisdier is erg bang: Wat nu?
Meldt het even aan de trimster zodat wij er rekening mee kunnen houden en uw huisdier op een andere manier kunnen benaderen.
Mijn huisdier heeft een teek; wat moet ik doen?
Teken kun je heel gemakkelijk zelf verwijderen met een tekentang. Je moet wel naar één kant blijven draaien totdat de teek los heeft gelaten. Er zijn heel goede tekenbanden in de handel waarmee u uw huisdier kunt beschermen.
Mijn huisdier wil niet geborsteld worden: Wat nu?
Al u er niet uitkomt met het verzorgen van uw huisdier kunt u het beste zo jong mogelijk met de hond langskomen. Dan kunnen wij voor doen hoe je dat het beste kunt aanpakken.
Heeft voeding invloed op de vacht?
Ja de voeding heeft wel degelijk invloed op de vacht. Als u hier meer over wilt weten informeren we u daar graag over
Oorontstekingen; wat doe je daar aan?
Wij sturen alle oorproblemen door naar de dierenarts. Als trimster kun je oorproblemen voorkomen door de gehoorgang uit te plukken zodat de oorsmeer gemakkelijker naar buiten kan komen. Soms is het ook nodig om de binnenkant en onderkant van het oor zo kort te knippen zodat de gehoorgang beter kan ventileren.
Moet ik mijn huisdier elke dag borstelen?
Ons advies is om uw huisdier één keer per week geheel door te borstelen, maar op de plekken waar uw huisdier bijt of krabt is het verstandig dat u dat wat vaker doet. Ook ontstaan er soms enorme klitten als u uw huisdier met draaiende beweging kroelt (achter de oren) of na het wassen of wandelen in de regen met draaiende bewegingen afdroogt. Dit geldt natuurlijk niet voor de kortharige vachten.
Sinds de castratie/sterilisatie krijgt mijn huisdier lichte, wollige, plukken: Wat nu?
Brengt u een bezoekje aan de trimsalon en vraag wat daar aan te doen is, want elke vacht reageert weer anders op deze hormoonverandering dus hiervoor hebben we niet één alles-oplossend antwoord.
Mijn huisdier schudt telkens met zijn oren als hij bij de trimster vandaan komt
Het kan zijn dat het dier wat last heeft van het verwijderen van de haren uit de gehoorgang. Maar belt u gerust even op om te horen of er misschien iets anders aan de hand is.
Mijn huisdier bijt aan zijn poten als hij bij de trimster vandaan komt.
Het kan zijn dat het dier door het verwijderen van de haren op- en tussen de zooltjes wat irritatie heeft gekregen. Soms zitten de klitjes tussen de zolen zo dicht op de huid dat het haar te kort is geworden en er (net als bij ons) jeuk ontstaat.
Mijn huisdier bibbert na de trimbehandeling. Wat kan dat zijn?
Soms zijn ze moe en soms moeten ze ook gewoon even wennen aan het nieuwe gevoel nu ze hun “winterjasje” hebben uitgedaan. Het beste is dan om gewoon tegen uw huisdier te blijven doen en hem/haar te prijzen met lieve woordjes, knuffelen of spelen en zeggen dat hij zo mooi is. Zo went de hond er zo snel mogelijk aan en voet hij zich niet meer zo onwennig.
Kan mijn huisdier zich schamen?
Ja, zeker als u hem uitlacht als hij net getrimd is. Dan kan het zijn dat hij een hele week in zijn mand gaat zitten. Hij voelt zich al een beetje vreemd als hij z’n jasje heeft uitgetrokken en als u dan ook nog gaat lachen kan hij zich echt vervelend gaan voelen. Als uw huisdier bij ons vandaan komt kunt u hem het beste prijzen hoe mooi hij is (al vindt u dat mogelijk helemaal niet) en hem te knuffelen en te strelen zodat hij onthoudt dat het ook erg leuk is als hij bij de trimsalon vandaan komt.
Kan mijn huisdier worden behandeld als ze loops is?
Dat kan wel, maar als het dier wat van slag is door de loopsheid kan de trimbehandeling beter even worden uitgesteld. Meldt het van tevoren wel altijd even omdat we er dan rekening mee kunnen houden (i.v.m. andere dieren).
Mijn huisdier is erg oud. Kan hij nu nog getrimd worden?
Juist als uw huisdier oud is, is een trimbehandeling erg belangrijk. De vacht van een oud dier is meestal niet meer in topconditie en heeft daarom juist vaker een behandeling nodig. Het is opvallend dat juist oude dieren weer helemaal opleven als ze bij ons vandaan komen. Ze voelen zich geweldig en gaan weer spelen. Met oude dieren wordt erg voorzichtig en uiteraard met alle respect omgegaan. Voor ons is het fijn wanneer u bij de behandeling nog even aan ons doorgeeft hoe oud uw huisdier is, want sommige oudjes zien er nog zo goed uit dat zelfs wij ons nog wel eens kunnen vergissen.