Waarom naar een trimsalon?

Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig kan zijn vakkundig advies te krijgen van een vachtdeskundige:
Als er klitten in de vacht zitten
Als uw hond jeuk heeft
Als de vacht steeds moeilijker te kammen is, of dof is van kleur
Als uw hond verhaart
Als de nagels van uw hond te lang zijn
Als de vacht van uw hond erg ruikt
Als er in de vacht geen model meer zit
Als u het model net niet mooi genoeg meer vindt
Of als u gewoon advies wilt over de vachtverzorging in het algemeen.


Puppies

Mijn advies aan u is om uw hond met 4½ maand, na de gebruikelijke inentingen bij de dierenarts, zo snel mogelijk een bezoekje aan de trimsalon te brengen. Door ze een half uurtje bij ons achter te laten om te spelen, wennen ze zo al vroeg aan het fenomeen 'Trimsalon'. En misschien zijn de nageltjes wat scherp of moeten de oortjes worden uitgeplukt. Dit is voor u gelijk een moment om de gebruikelijke informatie in te winnen over de vachtverzorging:
Wanneer moet de hond voor het eerst behandeld worden?
Welke borstel of kam te gebruiken?
Hoe houd ik de hond vast?
Hoe maak ik borstelen niet tot een martelling maar tot een normale gewoonte?

Uw hond ervaart het eerste bezoekje aan onze salon als een fijne ervaring want het duurt niet lang, hij mag spelen,  krijgt veel aandacht en koekjes: heerlijk!


Hoe vaak moet mijn hond naar de trimsalon?

Cairn terrier/West highland white/Schotse terriër/Fox/Welsh/Airdale/Jack Russel/Ruwhaar teckel/Schnauzer
Plukvacht: elke 6 maanden (om jeuk te voorkomen). Strip behandeling (toch het allermooiste): elke de 3 à 4 maanden

Poedel/Maltezer/Shin tzu/Lhasa apso/Bison frisee
Knip/scheervacht: elke 2 a 4 maanden (afhankelijk van de borstelfrequentie en modelwensen)

Berner sennen/Golden retriever/Bobtail/Schapendoes/Keeshond
Wol of kamvachten:  variërend van ‘om de maand’ tot om de 6 maanden (afhankelijk van de lengte en dichtheid van de vacht)

Spaniel/Setter/Cavelier king Charles
Pluk coat effileer vachten: elke 2 tot 4 maanden.

Uiteraard ligt de uiteindelijke beslissing bij u. Maar als u te lang wacht en er klitten in de vacht komen, dan kan niet altijd meer het gewenste model worden verwezenlijkt. Hou er rekening mee dat als u uw hond heeft gecastreerd of gesteriliseerd, in de meeste gevallen de vacht toeneemt in omvang. Dat betekent dus dat uw hond dan wat vaker een behandeling nodig heeft.


Wat gebeurt er met uw hond in de trimsalon?
Wanneer u op de afgesproken tijd in de trimsalon arriveert overleggen we eerst de bijzonderheden van de hond. Misschien is de hond te oud is om te lang te staan, heeft hij HD of andere aandoeningen waar wij rekening mee moeten houden. We overleggen dan ook nog even wat voor behandeling we gaan geven.

Als u uw hond bij ons achterlaat zetten we hem op tafel en gaan we aan de slag.We werken met meerdere honden tegelijk waardoor we ook alle honden voldoende ontspanning tussendoor kunnen geven door ze even in een mand uit te laten rusten of te laten spelen met een andere hond die hij al op de andere tafel zag staan. Ons is door de jaren heen overigens opgevallen dat een hond makkelijker de trimsalon binnenstapt als hij ziet dat hij niet de enige hond in de trimsalon is.

Als uw hond voor de eerste keer bij ons op de tafel staat is het voor uw hond en voor mij een spelletje wie het slimste of het sterkste is en komt het op de ervaring van ons aan om de behandeling zo soepel mogelijk te laten verlopen.


Het is een spel van geven en nemen
We zijn geen voorstander van het trimmen van een hond met een korf om. Dat gebeurt bij onze salon slechts in hoge uitzondering als het echt niet anders kan. We realiseren ons dat dat risico’s met zich meebrengt, want een hond kan ons dan bijten. Onze uitdaging is daarom, een spel met de hond te spelen waarbij het een beetje geven en nemen is: Ik wil zijn pootje knippen en uw hond wil zijn poot terug. Dat gaat natuurlijk niet samen.We gaan dan met ‘braaf’ en ‘foei’ aan de gang en het is dan telkens weer verbazingwekkend hoe snel de hond door heeft dat als hij meewerkt en braaf is, hij een aai over zijn bol krijgt en koekjes (eigenlijk net als thuis dus). Door dit ‘spelletje’ gaat de hond de volgende keer ook makkelijker weer naar de trimsalon omdat hij weet dat het er ‘zo vervelend nog niet is’.


Tips
   
Laat uw hond goed uit voor u hem naar de trimsalon brengt. De behandeling zal enige uren in beslag nemen en het is vervelend als de hond zijn behoefte zolang op moet houden.
Probeer uw hond zo droog mogelijk te brengen, aangezien een natte vacht niet  behandelbaar is.
Overleg met uw trimmer/-ster wanneer u van plan bent uw hond voor zijn trimbeurt in bad te stoppen. Veel vachten zijn namelijk moeilijk te behandelen na een wasbeurt.
Indien uw hond een medische afwijking heeft en/of een besmettelijke aandoening (kennelhoest, ringworm ed.) en/of loops is, willen wij dat graag van tevoren weten.
Breng de hond altijd aan de lijn.
Breng uw hond niet met een volle maag.
Breng uw hond a.u.b. vrij van vlooien
   

U kunt beter niet tussendoor naar de salon komen want als u hond u ruikt wil hij graag van de tafel af en wordt verder behandelen van uw hond vrijwel onmogelijk.
Stuur me een berichtje via Whatsapp